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EBF RESPONSE TO EBA CONSULTATION ON DRAFT 

GUIDELINES ON THE LIMITED NETWORK EXCLUSION UNDER 
PSD2 

 
 

The European Banking Federation (EBF) welcomes these Guidelines, which represent 
further progress towards harmonising the implementation of the Directive (EU) 2015/2366 
on payment services in the internal market (PSD2) across Member States. The EBF 
welcomes the opportunity to comment on the revised guidelines. 

Adding to the answers provided below, we wish to propose a number of changes relating 
to matters pertaining to the background and rational of the proposed guidelines.  

General reflections: 

 

 A transparent and clear application of the exemptions is relevant from a consumer 
protection perspective. When paying with a card that is issued under the limited 
network exclusions, consumers cannot benefit from those consumer protection 
rules that apply under PSD2. 

 

 A harmonized interpretation is also vital in terms of competition reasons, there is 
big difference in cost to offer a service exempt from PSD2 in relation to services in 
scope. A more harmonised application of the exemptions would support a more 
level playing field.  

 

 There is a need to clarify whether internet-based platforms with business models 
based on continuous growing lists of connected service providers could qualify for 
the limited network exemption. There are currently disturbing examples of internet 
platforms that has successfully notified exclusions under Article 3(k)(i) in several 
member states. 
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Q1. Do you have comments on Guideline 1 on the specific payment instruments under 
Article 3(k) of PSD2?  

 

The majority of criteria proposed in this guideline are reasonable and useful to promote a 
harmonized implementation and application of the exemptions foreseen in Article 3(k). 

Nevertheless, as regards GL 1.4 clarification on the type of information that the competent 
authorities will check in order to verify that the service providers are applying technical 
and contractual restrictions will be welcomed. The concept of technical restrictions is a 
very broad concept, and it could be difficult to give evidence in this connection. 

Regarding GL 1.6 on several exempted payment instruments on one single mean of 
payment, our understanding is that one single means of payment could comprise several 
exempted payment instruments. This approach seems in line with the ECJ judgement 
C‑287/19, but we see a risk that this may lead to a card that can basically function in the 
same way as a general-purpose card, but in fact hosts several exempted payment 
instruments that are not subject to PSD2 requirements. This could open up for 
circumvention of consumer protection rules, and an unlevelled playing field for regulated 
PSPs and non-regulated PSPs. 

Additionally, please note that GL 1.6 and GL 1.7 are not coherent and could have adverse 
effects. While GL 1.6 allows the issuers of a means of payments to combine more than 
one payment instrument within the scope of Article 3(k) of PSD2 in the same means of 
payment, GL 1.7 does not allow a single means of payment to accommodate 
simultaneously payment instruments within the scope of PSD2 and specific payment 
instruments within the scope of Article 3(k) of PSD2 as established in GL 1.7. 

Once the combination of more than one payment instrument is allowed to be 
accommodated within the same means of payment it should not be determining whether 
the different payment instruments are within the scope of PSD2 or within the scope of 
Article 3(k) of PSD2, provided that the exemption applies to the payment instrument and 
not to the means of payment, and provided that they comply with the technical and 
contractual restrictions specified in GLs 1.4 and 1.5. With those requirements, payment 
users will be better protected by allowing the combination of exempted and non-exempted 
payment instruments in the same means of payment as far as these are issued by a single 
service provider. This will create incentives for unlicensed service providers to get a PSP 
license in order to be able to combine regulated and exempted payment instruments in 
the same means of payment, thus limiting the number of non-regulated players in the 
market that provide only payment services beyond the PSD2 scope. 

Therefore, combining payment instruments within the scope of Article 3(k) and ‘regulated’ 
instruments in the same means of payment should always be possible, provided that each 
instrument within the means of payment is autonomous and independent, is clearly 
differentiated from the rest of instruments embedded in the same device through 
unequivocal elements such as the procedure of use, the functionalities or differentiated 
credit lines, and the payment user have been properly informed and is aware of the 
features of the different  payment instruments combined in a single means of payment.  
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The means of payment in such cases are to be considered as a wallet of payment 
instruments regardless the physical or electronic format. On the contrary, physical 
payment instruments such as cards would be left at a competitive disadvantage before 
electronic payment solutions such as mobile wallets. These electronic payment solutions 
allow users to aggregate different payment instruments within one single device despite 
the fact the provider of the mobile wallet (typically the mobile manufacturer / OS provider) 
is not regulated under PSD2. 

Furthermore, it would be aligned with GL 5.2, regarding the provision of regulated and not 
regulated services/electronic money by the same service provider or electronic money 
issuer, where it suffices to distinguish between them in a clear and easily recognisable 
way. 

Bearing all the above in mind, GL 1.7 should be removed and GL 1.6 reworded as follows: 

“Competent authorities should take into account that a single card-based means of 
payment can accommodate simultaneously more than one specific payment instrument 
within the scope of Article 3(k) of PSD2. Competent authorities should ensure that the 
technical and contractual restrictions specified in GLs 1.4 and 1.5 apply to each specific 
payment instrument within the scope of Article 3(k) of PSD2.” 

GL 1.12 states that the issuer of a payment instrument under Article 3(k) can be 
established in a Member State different from the Member State whose competent authority 
has received the notification under Article 37(2). It is our understanding that this does not 
necessarily imply that one and the same payment instrument issued under Article 3(k) 
can be used in several different Member States. If so – it should be clarified if EBA is of 
the opinion that cross border functionality is consistent with the purpose of the exclusion. 

 

Q2. Do you have comments on Guideline 2 on the limited network of service providers 
under Article 3(k)(i) of PSD2?  

 

The guideline should provide clarity on cross border issues. We do not view the so-called 
flexible approach (point 24 under section 4.2.2) as being helpful for Competent Authorities 
nor other industry participants since the “flexible approach” opens up for arbitrary and 
incoherent decisions that would threaten to further distort competition on the payment 
instrument market. As of today, some countries accept a limited network exempted card 
to be used cross border and some countries do not.  

Platforms that do not themselves offer goods or services but instead only facilitate and 
offer a marketplace for goods or services shall not be viewed as offering premises as 
worded in PSD2 Article 3 (k)(i) which follows by GL 3. Furthermore, it should be clarified 
that internet-based platforms with business models based on continuously growing lists of 
connected service providers shall not qualify for the limited network exemption. This 
should be suggested as a disqualifying factor in the guidelines or at least a factor that 
heavily weighs against an exclusion. Despite this e.g., Facebook Payments International 
Limited has been registered under the limited network exemption in several member 
states.  
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Regarding GL 2.1 b) and c) - "before submitting the notification" should probably rather 
be "when submitting the notification". 

GL 2.1 and 2.2 still seem to be very vague and may still lead to different treatments. For 
example: What would the limitation of number of providers be for online platforms? Should 
they be entitled to use this exemption at all?  

Some of the 2.2 points are questionable/difficult to understand and may lead to different 
interpretations and implementations, e.g.: 

a) "size of the geographical area". We consider the actual area size to be totally irrelevant.  

c) What is meant with "The envisaged amount to be credited to the payment instrument” 
- only e-money that can be loaded to the payment instrument or also e.g., a spending cap 
or a credit line?  

e) What is meant with "categories of customers"? It could be interpreted as B2C or B2B, 
but beyond that would be difficult to interpret and apply.  

g) Whereas the network is centralised or decentralised would need to be elaborated in 
terms of added risk. 

Point 25 under section 4.2.2 of the Consultation Document 

On the topic of different examples of existing limited networks, we suggest not adding the 
following proposed potential requirements to the background and rational section of the 
proposed guidelines due to being far too extensive as well as impractical to assess:  

 

o A specific region with local producers of foods and services 
o Stores within a town, which are registered in the local town chamber of commerce 

 

Point 26 under section 4.2.2 of the Consultation Document 

We suggest not adding this paragraph in the background and rational section of the 
proposed guidelines as it could be perceived as proposing a manner to circumvent the 
limitations set to contain the use of the exemption. The proposed set up could be assumed 
to create paperwork without the added value that should be provided by the explained 
rational for regulatory guidelines.  

 

Q3. Do you have comments on Guideline 3 on the instruments used within the premises 
of the issuer under Article 3(k)(i) of PSD2?  

 

No comment.  

 

Q4. Do you have comments on Guideline 4 on the limited range of goods or services under 
Article 3(k)(ii) of PSD2?  
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The guideline could provide even more clarity on what range of goods or services should 
be considered “limited range of goods or services”. We suggest including examples 
indicating what goods or services that cannot be assessed as having a functional 
connection between them. Some countries consider it acceptable to mix fuel and victuals 
under the limited range of goods or services exemption as long as they are provided at 
the same place, and some countries do not accept it. Given that today’s supermarkets 
typically offer hundreds of thousands of goods of various categories there is a need to 
reach a common definition of the concept of limited range of goods or services. E.g., what 
motivates GL 4.3?  

GL 4.4: The current phrasing is too vague and will not lead to the necessary harmonisation. 

GL 4.4(f): Same comment as concerning GL 2.2.(g) above. Whether the network is 
centralised or decentralised would need to be elaborated in terms of added risk. If this is 
not done, we suggest removing this indicator as it does not guide the regulator when 
assessing the applicability of the exclusion. 

 

Q5. Do you have comments on Guideline 5 on the provision of services under Article 3(k) 
of PSD2 by regulated entities?  

 

Generally, EBF does not agree that it is unclear from PSD2 if regulated entities should be 
able to use the exemption or not. In addition to the reasoning already provided by the EBA 
itself, it is also clear from the location of both Article 3(k) and Article 37 that also regulated 
entities shall be able to use the exemption. Both articles are located in chapters that 
regulate joined provisions that apply for all payment service providers.  

It is not completely clear what is meant by "different brands" in point GL 5.2. E.g., could 
it still be a combination of the payment brand (that is used for several products) and a 
product specific brand or should it only be a product specific brand? 

In relation to GL 5.3 - we can see that it can be beneficial for consumers to receive the 
information that the payment instrument is not protected by the PSD2 provisions. But we 
do not see why this obligation should only apply to regulated entities - the need would be 
the same for regulated and unregulated entities. Having this obligation for regulated 
entities only could give the impression that products from regulated entities are worse and 
thus give a competitive disadvantage.  

In relation to GL 5.4 - also here - the same rules should apply for regulated and 
unregulated entities. There is no legal basis for having stricter obligations for regulated 
entities compared to unregulated entities. 

General comment: EBF would find it beneficial if it could be clarified that regulated entities 
do not have to make use of the exclusion, but instead can treat the card as a regulated 
card and thus not require notifications or similar. 

 

Q6. Do you have comments on Guideline 6 on the notifications under Article 37(2) of 
PSD2?  
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Regarding GL 6.1, "where the service is provided" seems not to be a suitable criterion to 
base the reporting country on given that "where a service provided" is very difficult to 
determine for cross-border services and no clear guidance exists to our knowledge. The 
EBA seems to have concluded this itself in its’ "Report on potential impediments to the 
cross-border provision of banking and payment services from October 2019", page 4 and 
5  

"In particular, digital solutions provide new ways for institutions, including new 
entrant FinTech firms, to reach consumers in multiple jurisdictions but competent 
authorities and consumers face difficulties in determining when such activities 
constitute cross-border business under the freedom to provide services. Although 
this issue is not limited to financial services, the EBA highlights the need for the 
European Commission to update its 1997 Communication in order to promote 
greater convergence of practices in determining when business is to be regarded 
as being provided cross-border under the freedom to provide services, taking 
particular account of technological developments.".  

 

From a practical perspective, it would seem easier to require notification on HQ and on 
branch level. This would also be in line with other reporting obligations. That an entity has 
passported cross-border services to a certain country does not necessarily mean that a 
service is provided there - an entity may just have chosen to do so for security reasons in 
case a local authority would deem a service to be provided locally e.g. due to residency of 
the customer. 

Also, EBF suggests the following deletion from GL 6.1: “and where the thresholds set out 
in Article 37(2) of PSD2 are breached in the particular jurisdiction.” 

Indeed, EBF believes that the calculation of the threshold should be carried out at the level 
of the single provider but not also for single country/jurisdiction. 

 

Q7. Do you have comments on Guideline 7 on the limited network under Article 3(k)(iii) 
of PSD2? 

 

No comment.  


